Om volwaardig circusbegeleider te worden, kan je vanaf 18 jaar de basisopleiding voor circusbegeleider (BIC) volgen. 'De BIC' bestaat sinds het begin van deze eeuw en is nog steeds de belangrijkste opstap in Vlaanderen om met kinderen, jongeren en circus aan de slag te gaan.
Wat? Met de BIC-cursus leer je hoe je de basisvaardigheden van de circuskunst (acro, evenwicht, luchtacro, jongleren, theater) overbrengt op kinderen, jongeren en volwassenen. Via de circusmethodiek leer je motorische, creatieve en sociale doelen in een veilige omgeving voorop te stellen en leer je zelfstandig circuslessen of -sessies te geven en organiseren.
En daarna? Na de cursus beheers je een aantal basistechnieken en kan je ze vooral goed overbrengen op kinderen, jongeren en volwassenen. Als circusbegeleider ben je geen topartiest. Het pedagogisch aspect staat centraal. Je kan circussessies geven aan allerlei doelgroepen in het jeugdwerk, buurtwerking, sportclubs, sociaal-artistieke projecten en in de profitsector. Na goede afloop ontvang je het BIC-attest ‘Begeleider in de Circuskunsten’.
Voor wie? Je bent minimum 18 jaar en graag actief met kinderen en/of jongeren: in het circusatelier, jeugdwerk, als sportleraar, opvoeder, bewegingstherapeut, …
Ervaring in circus is geen vereiste, maar je bent gemotiveerd en fit genoeg om circustechnieken aan te leren
Wanneer? De BIC-cursus duurt in totaal 20 dagen. Het is de bedoeling dat je de hele cyclus volgt:
Deelnameprijs
De opleiding kost 590 euro.
Info & inschrijvingen
Je kan je kandidaat stellen voor deze opleiding door je (korte) motivatie en cv door te sturen naar Elias Moyson via [email protected].
Vragen? Mail gerust naar Elias!
(Peter Smets is afwezig van 1 september 2024 tot 1 oktober 2025)
Deadline: 1 mei 2024.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.
Abonneer je hier