Zielenknijper: Ingmar Ruttens

Ingmar Ruttens (40) combineerde jarenlang zijn werk als operazanger (lirico spinto tenor) met opdrachten als spreekstalmeester bij Boxtalino Theater Circus. Momenteel is hij fulltime op tournee met Circus Bouglione.

Ingmar Ruttens
©Brecht Van Maele

Welk nieuws heeft je recent boos of bang gemaakt?

De torenhoge energie- en benzineprijzen. Hierdoor gaan een aantal mensen die het al moeilijk hebben nog moeilijker krijgen. Het kan niet bij mijn verstand dat de politiek er niet aan denkt om dat voor iedereen betaalbaar te maken.

Wat is typisch jou?

Doorzetten en doorduwen. We stoppen pas als het klaar is. Al is dat 4u ‘s nachts. En op tijd komen: ben meestal overal een uur te vroeg. Heb een bloedhekel aan laatkomers.

Welk optreden zal je nooit vergeten?

Dat zijn er heel veel, maar iets speciaals dat mij dicht aan het hart ligt? Dat was niks groots: een verrassingsoptreden in het rusthuis voor mijn grootvader die 95 werd. Hij wist van niks. Muzikanten, zangers en vrienden uit binnen- en buitenland waren er. Hij was enorm emotioneel en dankbaar. En het hele rusthuis heeft meegenoten.

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Niet zo heel lang geleden. Het was een lange, zware dag en ik kon niet slapen. Heb toen wat muziek opgezet van mijn favoriete zangeres. Die stem en die muziek was zo emotioneel dat ik om halfdrie ‘s nachts in mijn bed heb liggen bleiten.

Welke posters hingen als kind in je slaapkamer?

Posters van muzikanten en concerten, en circusaffiches, zoals een poster van Oleg Popov met een handtekening onder.

Wat is je grootste prestatie?

Ik ben toch ergens geraakt, heb wel wat leuke dingen gedaan. Op een paar mooie internationale podia gestaan en met mensen mogen samenwerken die tot mijn artistieke helden behoren. Gewoon het feit dat ik dat zelf gedaan heb, zonder studiebeurzen of dure cursussen.

Waar heb je het meeste spijt van?

Dat ik op het moment dat het kon en moest niet permanent naar het buitenland vertrokken ben. Je weet het nooit, natuurlijk, maar zeer waarschijnlijk had alles er anders uitgezien. Maar een groot filosoof zei ook: alles wat er gebeurt en iedereen die je tegenkomt in je leven heeft een reden. Wellicht moest het dus zo zijn.

Wat is je meest onhebbelijke karaktertrek?

Ik zeg wat ik denk. Altijd. Sommige mensen kunnen dat appreciëren, maar het kan ook heel erg verkeerd aankomen.

Wat is het dat mensen vaak over jou verkeerd voor hebben?

Ik kom uit de klassieke muziek. Veel mensen denken dat dat elitair en een chique bedoening is. Dat operazangers uit rijke families komen. Compleet fout. Zoals de meeste muzikanten ben ik gewoon begonnen in de plaatselijke harmonie, en mijn familie bestond uit doodgewone werkende mensen en hobbymuzikanten. Opera was eerder toeval. Circus, dat is puur uit passie.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Dat zijn er veel. Op circusgebied? Ik was 7 en Krone kwam naar Antwerpen. Dat was nog met een grote parade met wagens en olifanten en heel veel paarden. Indrukwekkend. Het programmaboekje heb ik nog. De clowns waren de Alexis family. Die maakten ook indruk. Het leven schrijft mooie verhalen, want nu sta ik met de jongste van de Alexis family samen in de piste.

Waar ben je dankbaar voor?

Dat mijn hobby’s en passies mijn beroep(en) zijn kunnen worden. Dat ik van thuis uit heb mogen doen wat ik wou en dat ze me daar op alle manieren in gesteund hebben.

Welk talent wil je graag bezitten?

Zakelijkheid. Zoals de meeste artiesten ben ik niet bepaald zakelijk aangelegd. En zo af en toe zou dat misschien toch eens handig kunnen zijn.

Welke fouten blijf je maken?

Het goede in mensen blijven zien. Geloven dat ze dat niet met opzet doen. Dat ze je ‘geen twee keer in ‘t zak gaan zetten.’ Helaas kan dat anders uitpakken.

Welk(e) boek(en) ben je momenteel aan het lezen?

Na de pauze van Herman Finkers. Geniale komiek die mij telkens weer verrast met zijn gegoochel met taal. En de biografie van Pavarotti, geschreven door zijn Amerikaanse manager. Altijd leuk om eens te zien dat de wereldsterren ook zo hun eigenaardigheden hebben. En dat ze in het begin ook het een en ander hebben moeten doorworstelen.

Wat zou je nog voor geen miljoen willen doen?

Op een 9 to 5 kantoorbaan gaan zitten. Heb dat in coronatijden helaas moeten doen, en toen werd toch echt duidelijk dat dat absoluut niks voor mij was.

Hoe wil je herinnerd worden?

Als iemand die er vol voor gegaan is.

Fotograaf: Brecht Van Maele
Dit artikel verscheen in Circusmagazine #72 (september 2022)