Word circusassistent met de cursus ‘Circus-Jeugdanimator’

Met de animatorcursus zet je de eerste circus ’pedagogische’ stappen, zodat je als assistent samen met een circuslesgever fijne circuslessen en -activiteiten kan begeleiden op een goede en veilige manier. En je kan met dit attest ook elders in het jeugdwerk als erkend animator aan de slag. De animatorcursus gaat dit jaar door in de krokusvakantie van 12 tot en met 17 februari 2024.

Animator

Tijdens het krokusverlof organiseren Circuscentrum, Bamm!, Circolito en Circus Zonder Handen samen deze jaarlijkse cursus voor 15- tot en met 17-jarigen (geboren in 2007, 2008 of voor 13 februari 2009) die in een circusatelier actief zijn en die zin hebben om circuslessen met kinderen en jongeren mee te begeleiden als assistent-lesgever.

De cursus is een officiële ‘animator in het jeugdwerk’ cursus, maar dan aangepast aan het begeleiden van activiteiten in een circusatelier. Als je een aantal uren stage loopt na de cursus kan je dan ook het erkende attest van 'animator in het jeugdwerk' krijgen.

Hiermee kan je op verschillende plaatsen aan de slag als animator, ook buiten circuskampen en circuslessen: bijvoorbeeld op speelpleinwerkingen, vakantiekampen, …


Wat wordt het NIET?

Je mag niet verwachten dat je na 6 dagen een echte circuslesgever bent, die alleen voor een groep kinderen kan staan en een jaarreeks circus in elkaar kan steken. Daarvoor kan je vanaf 18 jaar de BIC cursus volgen. Deze cursus is wel een erg goede opstap voor 'de BIC'.

De animatorcursus is zeker ook niet bedoeld om je persoonlijke circustechnieken bij te werken. (Al wordt er in de vrije tijd natuurlijk wel geoefend en er worden tricks uitgewisseld tussen de deelnemers.)

Wat is het WEL?

Een voorbereiding op je taak als circusassistent of om samen met andere animatoren een groep kinderen te entertainen op een goede, veilige manier: opwarmers voor circuslessen; leren hoe je circustechnieken aanleert op een plezante, veilige en pedagogisch verantwoorde manier; leren omgaan met kinderen en jongeren; voor een groep staan en een goede uitleg geven; spelen en activiteiten organiseren en begeleiden; een creatieve circussessie opbouwen en geven; uitzoeken welk type begeleider je zelf bent; leren om goed te communiceren met kinderen, een sessie EHBO,... De cursus is niet uren aan een stuk luisteren naar theorie, maar wel heel veel zelf doen en zelf ervaren!

Praktisch

  • Wanneer: Maandag 12 februari t/m zaterdagmiddag 17 februari 2024
  • Locatie: Dommelhof, Pelt
  • Prijs: De cursus kost 220 euro (verblijf en eten inbegrepen)
  • Met het getuigschrift dat je na de cursus meekrijgt kan je bij de jeugddienst van je gemeente de helft of meer van het cursusgeld terugbetaald krijgen (hier vind je meer info).
  • Inschrijven: je kan je kandidaat stellen kan via dit online formulier (deadline 31 december!)

Nog vragen?

Contacteer Lieven Leemans ([email protected]), als je nog twijfelt kan je dit zeker ook eens met een lesgever in je circusatelier bespreken.