Lezen, schrijven en praten over circus: hier in Vlaanderen hebben we ons Circusmagazine maar de wereld van circusmedia is veel groter dan dat. Op deze pagina laten we je kennismaken met de wereld van woorden en zinnen die reflecteren over circus, waarin verhalen over circus verteld worden en waar je artikels kan lezen over circustrends.

In januari 2024 nodigde Circuscentrum tijdens Smells Like Circus het INCAm-netwerk uit (= internationaal netwerk van media die over circuskunsten schrijven). Schrijvers, journalisten en podcastmakers uit verschillende landen zakten af naar Gent om na te denken over de toekomst van INCAm én om te schrijven over Smells Like Circus. Niet enkel over de voorstellingen, maar ook over topics die op de agenda stonden van het uitgebreide professionele programma. Naar aanleiding van het festival verschenen tal van artikels en fotoreportages. Met het overzicht van die artikels en reportages hieronder, geven we meteen ook een beeld van de rijke wereld van internationale circusmedia.

Algemene artikels over Smells Like Circus

Focus-UK: A Flemish Connection

Katharine Kavanagh (The Circus Diaries, VK) belicht de slotmeeting van het project Focus UK uit met haar artikel 'Focus-UK: A Flemish Connection'. De slotmeeting kreeg een plek in het professioneel programma dat Circuscentrum tijdens Smells Like Circus organiseerde.

Smells Like Circus in Juggling Magazine

Het bredere artikel over het festival 'Smells Like Circus' werd geschreven door Adolfo Rossomando en verscheen in het Italiaanse Juggling Magazine (p. 6-9).

The 2024 Festival Season starts in Ghent with Smells Like Circus

Valentina Barone (DE) kondigde het festival aan op de website Around About Circus met het artikel 'The 2024 Festival Season starts in Ghent with Smells Like Circus'.

Revue Jonglages goes to Smells Like Circus

Ook op het Franse platform Revue Jonglages kondigde Cyrille Roussial het festival aan met 'Revue Jonglages goes to Smells Like Circus' - Cyrille Roussial on Revue Jonglages.

Fotoreportage in Tadaa Magazin

Voor het Duitse magazine Tadaa maakte Dominikus Moos de uitgebreide fotoreportage 'Smells Like Circus'.

Podcast

Ruby Burgess maakt momenteel nog werk van een speciale aflevering van haar podcast Not My Monkeys.

Interviews

Laura Murphy

'Entanglements, Kinship, Clown and Politics'

- A conversation with Laura Murphy and Nicole A’Court Stuart
by Elena Stanciu (DYNAMO MAGAZINE) and Valentina Barone (Around About Circus)

Wes Peden

'Joyful Juggling Frenzy: Wes Peden in Rollercoaster'

- An interview with Wes Peden about his concept solo show
by Elena Stanciu (DYNAMO MAGAZINE) and Valentina Barone (Around About Circus)

On performances

Circuskritiek

Als kenniscentrum vinden we het belangrijk om de dialoog over circuskunsten te stimuleren. Kritische reflectie is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van deze bijzondere kunstvorm. Daarom loopt er in 2024 een samenwerking met met Pzazz en vier festivals waarbij we met een groep gemotiveerde aspirant circuscritici gaan kijken naar verschillende vormen van circus binnen het traject circuskritiek. Om er achteraf over te praten en te schrijven. We broeden op plannen om hier met internationale partners verder op in te zetten. Interesse? Neem contact op.

Smells Like Circus 2024 was a collaboration of Circuscentrum, VIERNULVIER, Miramiro, CAMPO, KOPERGIETERY & cultuurcentrum Evergem.

Het verslag van het professioneel programma van Smells Like Circus in tekst, maar vooral in beeld, bekijk je hier.