Circuscentrum wil van Vlaanderen een bloeiende circusregio maken, met een breed cultureel draagvlak en optimale ontwikkelingskansen. Enerzijds stimuleert Circuscentrum artiesten en gezelschappen, docenten, circusateliers en jonge beoefenaars om zowel artistiek als pedagogisch de grenzen continu te verleggen. Anderzijds zorgt Circuscentrum er mee voor dat circus bij publiek, media, beleidsmakers en culturele actoren als volwaardige kunstvorm wordt beschouwd.
Circuscentrum verenigt het volledige circusveld en het circusbeleid in een gezamenlijk traject met als doel de verdere ontwikkeling en kwaliteitsverhoging van het Vlaamse circus – zowel artistiek, pedagogisch, promotioneel als organisatorisch.
Circuscentrum is
>> een stevig fundament voor alle circuskunsten;
>> een open kenniscentrum en -knooppunt met aandacht voor heden, verleden en toekomst van de circuskunst en het circuserfgoed;
>> de valabele inhoudelijke partner voor het beleid op alle niveaus, voor diverse steunpunten en belangenbehartigers binnen het ruime cultuurveld, nationale en internationale netwerken;
>> de ontmoetingsplaats voor diverse actoren uit de circussector.
Door ondersteuning, bevordering en promotie wil Circuscentrum van Vlaanderen een bloeiende circusregio maken, met een breed cultureel draagvlak en optimale ontwikkelingskansen. In zijn globale werking met alle erbij horende acties schenkt Circuscentrum aandacht aan duurzaamheid en diversiteit.
Download onze presentatiebrochure.
De werking van het Circuscentrum is opgebouwd rond vijf pijlers.
>> ARTISTIEKE ONDERSTEUNING
De Vlaamse circusartiest – zowel aanstormend talent als gevestigde waarde – ondersteunen in zijn of haar loopbaan. Sleutelwoorden zijn creatie, artistiek advies, spreiding en promotie.
>> VORMING EN VRIJETIJDSNETWERK
Docenten, artiesten en jonge beoefenaars de nodige bijscholingen aanbieden. Het netwerk van circusateliers zowel artistiek als pedagogisch opvolgen.
>> ERFGOED EN DOCUMENTATIE
Het Vlaamse circuserfgoed beschermen, promoten en in ere herstellen. Relevante literatuur en beeldmateriaal bewaren en ontsluiten.
>> PROMOTIE EN COMMUNICATIE
De Vlaamse circussector, het Vlaamse circusbeleid en het Circuscentrum zelf promoten via diverse kanalen. Circus hoger op de agenda plaatsen bij media, beleidsmakers en andere kunstensectoren.
>> INTERNATIONAAL
Het Vlaamse circus als kwaliteitsvol merk profileren in het buitenland. Actief zijn in betekenisvolle Europese netwerken en projecten.
Vlaams Centrum voor Circuskunsten vzw – met als roepnaam Circuscentrum – werd in 2007 opgericht in de schoot van Circusvlo. Deze vzw was sinds 2001 de representatieve organisatie voor allerlei verbanden waarin circus als amateurkunstvorm werd beoefend. De pedagogische en artistieke ontwikkeling van circusateliers en circus als amateurkunst was hierbij de centrale opdracht.
Met de omvorming van Circusvlo naar Circuscentrum verruimde de opdracht aanzienlijk: het vrijetijdsveld bleef een belangrijke doelgroep, maar ook het professionele circusmilieu en de ontsluiting van circuserfgoed werden belangrijke pijlers van de werking. Bestaande structuren zoals het documentatiecentrum en de diverse communicatiekanalen volgden deze evolutie.
In 2009 werd een vijfjarige beheersovereenkomst gesloten tussen de Vlaamse overheid en het Circuscentrum, dat hiervoor een jaarlijkse subsidie van 700.000 euro ontving. In 2014 ging een nieuwe vijfjarige beheersovereenkomst in, deze loopt tot 2018. Elke actie van het Circuscentrum wordt aan het beleidsplan getoetst. De belangrijkste onderliggende doelstelling is de bevordering van de kwaliteit van de circuskunsten in Vlaanderen.
Raad van Bestuur:
Gab Bondewel
Bob De Pourque
Sylvie Dhaene (voorzitter)
Bart Haes
Inge Loodsteen
Rika Taeymans
Bieke Vanlerberghe
Luk Verschueren
Algemene Vergadering:
Leden Raad van Bestuur + Frank De Jonckheere, Mieke Gielen, Yilmaz Koçak, Roland Vermeylen en Freddy Vindevogel