Indien mama en papa niet sponsoren, zijn er nog een paar andere opties om je artistiek werk te financieren. Maar maak je geen illusies: de beschikbare middelen zijn niet gigantisch.
Het Circusdecreet voorziet subsidies voor:
>> Circusgezelschappen (structurele subsidie van 5 jaar)
>> Circusateliers (structurele subsidie van 5 jaar)
>> Circuswerkplaatsen (structurele subsidie van 5 jaar)
>> Circuscentrum (structurele subsidie van 5 jaar)
>> Creatie en spreiding van een circuskunstproductie (projectsubsidie van 1 tot 3 jaar)
>> Organisatie van een circusfestival (projectsubsidie van 1 tot 3 jaar)
>> Ontwikkelingsgerichte beurzen voor individuele kunstenaars
>> Internationale reiskosten
Deadlines voor subsidieaanvragen zijn 1 maart en 1 mei. Voor ‘Ontwikkelingsgerichte beurzen voor individuele kunstenaars’ en voor ‘Internationale reiskosten’ zijn er drie deadlines per jaar: 15 oktober, 15 februari en 15 juni.
Alle informatie vind je op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media: https://www.vlaanderen.be/cjm/cjm/cjm/nl/cultuur/circus-vlaanderen/subsidies-circusdecreet-2019
Circuscentrum ondersteunt elk jaar enkele circusateliers die een jongerenproductie opzetten. Artistieke of sociaal-artistieke projecten die de reguliere atelierwerking overstijgen en die een extra uitdaging voor de jongeren vormen, komen in aanmerking. We mikken hierbij vooral op creaties met een duidelijke termijnvisie, onder begeleiding van een externe coach en met realistische speelkansen. Deadline is telkens 15 november. Alle info.
Een goede en aantrekkelijke promotie is bij jonge circusgezelschappen vaak een van de eerste zaken die wegens tijd- of geldgebrek sneuvelen. Het is nochtans een cruciaal element om als artiest aan de bak te komen. Daarom ondersteunt Circuscentrum jonge circusartiesten – maximaal 3 jaar afgestudeerd aan een erkende circushogeschool zoals ESAC – in de uitbouw van hun communicatie en promotie. Alle info en voorwaarden: mail naar maarten[at]circuscentrum.be.
In alle vrijheid experimenteren, grenzen aftasten, onbekende wegen verkennen? Zonder resultaatsverbintenis of druk van buitenaf? Zonder creatieverplichting of premièredatum? Dat is wat Circuscentrum aan circusartiesten wil bieden.
Onder artistiek onderzoek verstaan wij in de eerste plaats praktijkgerichte labo’s waarin een circuskunstenaar (of groep van circuskunstenaars) zijn of haar ding doet, zonder vooraf te weten wat de uitkomst zal zijn. Het doel kan de hoogstpersoonlijke groei van de kunstenaar zijn, het botvieren van zijn of haar experimenteerdrang, maar evengoed het uittesten van ideeën die ooit tot een nieuwe creatie kunnen leiden. Alle info.
Mogelijkheid om je reiskosten terugbetaald te krijgen voor bepaalde projecten in het buitenland. Zowel binnen amateurkunsten als binnen het Kunstendecreet. Bekijk ook eens het overzicht op de website Cultuur van de Vlaamse overheid. Ook Poppunt heeft een handig overzicht gemaakt.
De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) is zowat de makkelijkste en goedkoopst op te richten vorm van rechtspersoon. Een vzw laat je toe om als collectief naar buiten te komen, en tegelijk een juridische beschermingslaag te bouwen tussen de individuele leden en ‘de buitenwereld’. Akkoord, er komt een beetje administratie kijken bij het oprichten en onderhouden van een vzw, maar laat je daar zeker niet door afschrikken. Poppunt (nu Vi.be) heeft alles helder op een rijtje gezet voor muzikanten, maar vervang ‘muzikant’ door ‘circusartiest’ of ‘band’ door ‘circusgezelschap’ en je bent tal van inzichten rijker. Lees meer.