Het jaarlijkse topmoment voor alle circusdocenten en -assistenten zal dit jaar niet doorgaan. De nieuwe maatregelen die genomen worden om de Coronapandemie in te dijken, maken het moeilijk om de stage te organiseren. Om jullie al zin te doen krijgen in een volgende editie, laten we het programma hieronder gewoon staan.
De Kerststage stond gepland op 27, 28 en 29 december in de circuszaal van Salto Tienen. Er zijn dagelijks drie verschillende workshops, die je via een doorschuifsysteem in drie blokken (10u-12u, 13u-15u, 15u30-17u30) allemaal kan volgen. Voor de prijs maakt het niet uit of je 1,2 of 3 workshops volgt… dus waarom niet eens alles uitproberen?
– Luchtacro: elke dag een andere insteek: krachttraining in de lucht op 27 december met Xanthe, artistiek in de lucht op 28 december met Marth en letselpreventie in de lucht op 29 december met Inne.
– Circus en theatertechnieken: een opbouwende les in drie dagen met Katrien Pierlet
– Acro-portée/banquine: een opbouwende les van drie dagen met Joaquin Bravo en een nog nader te bepalen bijkomende trainer.
Locatie & overnachting
De stage vindt plaats bij circusatelier Salto – Grote Markt 31, Tienen. (verantwoordelijke ter plaatse Tom Cools)
Als je liever niet pendelt maar in Tienen wil blijven overnachten kan dat low budget in het eenvoudige scoutslokaal mits een kleine extra van 10 euro per nacht. (wel zelf matje en slaapzak meebrengen)
Voorwaarden
Je bent docent of assistent en je volgde een pedagogische circusopleiding: de BIC, circus-animatorcursus, FP, … Of je hebt toch minstens al enige leservaring opgedaan.
Prijs & inschrijven
– Deelnameprijs per dag: 30 euro. Voor twee dagen betaal je dus 60 euro. Voor de volle drie dagen betaal je 90 euro. Voor overnachting in het scoutslokaal betaal je 10 euro per nacht.
– Inschrijven is verplicht.
– Je inschrijving is pas definitief na je betaling op rek.nr. BE54 8939 4404 6097 van Vlaams Centrum voor Circuskunsten vzw (deadline: 20 december).
– Als je circusatelier voor jou (deels of volledig) betaalt, krijgen zij het volledige bedrag ter facturatie (en betaal jij aan hen eventueel een deel terug).
Vragen? Contacteer Peter Smets via peter[at]circuscentrum.be
De trainers:
Katrien Pierlet studeerde af als master in de dramatische kunst (KASK Gent). Ze werkt als theatermaker en actrice bij verschillende gezelschappen (Studio Orka, Bronks, Laika, Ultima Thule, Nevski Prospekt, Cie Tartaren, Froefroe, Frieda,..) Ze heeft een bijzondere fascinatie voor het fysieke theater, waarbij het acterende lichaam centraal staat. Zo regisseerde ze de woordeloze jongerenproductie ‘KOER’ bij Larf Gent en doet ze momenteel onderzoek naar hedendaagse pantomime bij HET LAB in Hasselt. Naast haar artistieke werk was ze ook gastdocente bij jongerenateliers STUDIO Bronks, WISPER, OPEN DOEK en circusschool SALTO.
De multi-getalenteerde en sympathieke Joaquin Bravo is afgestudeerd als ingenieur bosbeheer en kan jongleren met hakbijlen. Don’t worry, daarom hebben wij hem niet gevraagd. Joaquin liep circusschool in Chili, Frankrijk (ENARC, Rosny) en is momenteel laatstejaarsstudent aan ESAC. Naast zijn artistieke traject, heeft hij veel ervaring en een gedreven passie voor circuspedagogie. In Chili begeleidde hij reeds jongeren in de verschillende circusclubs (o.a. El circo del mundo in Ricoleta) en sociale circusprojecten in Santiago. Getipt door een aantal ESAC-docenten hebben we Joaquin ook aan de slag laten gaan met onze jongeren van de prep-stage en daar werkte zijn energie en oefeningen alvast aanstekelijk bij onze gasten. Benieuwd hoe hij nu ook met de docenten pedagogische ervaringen zal uitwisselen.
Inne Verheyen is « huiskiné », trainer préparation physique én walvis bij ECDF. Ze zet er als lid van het SAFE-team ook mee de krijtlijnen uit van hun EHBCO- en gezondheidsbeleid. Inne combineert haar medische kennis met circuspedagogie om fysiek veilig en goed voorbereid aan de slag te gaan in je circuslessen. (Ze liep daarvoor destijds ook stage in ESAC.) De ‘holy five’ en andere aspecten van circus en lichaam kennen en inoefenen, Inne gaf er al een workshop over tijdens de kerststage van 2018. Momenteel werkt ze o.a. met docente luchtacro Mami Kitagawa, om de anatomie van de luchtacrobaat te analyseren en gerichter aan blessurepreventie te kunnen doen. Die research bracht al veel interessante inzichten voort, die ze op de kerststage komt delen! |
Een thuismatch voor Marth De Kinder, want zij zette haar eerste circusstappen in het atelier van Salto Tienen en ze werd er zelfs de eerste ‘volwassene’ in de opstartende specialisatielessen. Na enkele edities van de ESAC-jongerenstage stroomt Marth door naar de hogeschoolopleiding van ACAPA in Tilburg. “Ik heb daar veel geleerd. Maar de echte eye-opener was toch de stage bij ‘The Darling Collection’ in Zuid-Afrika, een sociaal-artistiek project waarbij jonge artiesten in gesprek gaab met de bewoners van een dorp en op basis daarvan een artistieke voorstelling maken. Daar besefte ik dat ik met mensen en hun verhalen wilde werken.” En dat heeft ze ondertussen ook al meerdere keren succesvol gedaan. De klemtoon bij haar workshop luchtacro ligt dan ook op de zoektocht naar een artistiek verhaal of expressie. |
Xanthe Van der Jeught viert al heel haar leven circus. Op vierjarige leeftijd namen haar ouders haar al mee naar haar eerste circuslessen bij Cirkus in Beweging. Na een artistieke opstart met 2 jaar hogeschoolopleiding in ACAPA, volgde Xanthe de Formation pedagogique in ECBXL en werd zij nadien circuslesgever in verschillende ateliers en nu ook als vaste docente in de circushumaniora van het Lemmens Instituut. Technisch liggen haar interesses voornamelijk bij trapeze, partneracrobatie en grondacrobatie. Maar eigenlijk kan ze zich met enthousiasme toeleggen op elke discipline. Hou behoud je dat enthousiasme en de ‘fun’, ook bij stevige krachttraining in de lucht? We kijken er ondersteboven naar uit!
Foto boven (c) Fotokultuur