‘Sociaal circus’ is een boeiende, succesvolle en groeiende circuspraktijk. Maar er is ook behoefte aan samenwerking, bruggen bouwen voor sociaal-artistieke perspectieven, vorming en een beleid op langere termijn. Daarom organiseert de Werkgroep Sociaal Circus geregeld een trefdag voor de volledige sector.
Gezien de timing van het vernieuwde Circusdecreet en de beleidsplannen die veel organisaties op hun boterham hebben liggen, lijkt dit een goed moment om te bekijken wat we op langere termijn willen plannen om onze circussector (nog) inclusiever te maken.
De belangrijkste spelers en motor van inclusief circus in Vlaanderen zijn ongetwijfeld de circusateliers, en dan zeker de grotere werkingen in de (centrum)steden die op dat vlak al een actief beleid voeren.
Zij zullen elk een focus ‘pitchen’ en alvast een aanzet geven voor deze denkdag. Maar zij doen projecten en acties zelden of nooit alleen. Ondertussen werden er lokale partnerschappen opgebouwd met wijkwerkingen, stadsprojecten, scholen, jeugd/welzijnswerk en socio-culturele organisaties, … maar ook circus- en andere artiesten die projecten begeleiden. Ook zij worden uitgenodigd om op deze trefdag mee na te denken over de toekomstplannen.
Hoe kunnen we zowel lokaal als binnen onze (kleine) sector efficiënt samenwerken om met onze circuspraktijken een voortrekkersrol in inclusieve cultuurparticipatie te (blijven) spelen? Dat is de hamvraag.
Waar?
Clemenspoort, Overwalle 3, 9000 Gent (op 50 meter van station Gent-Sint-Pieters)
Wanneer?
Maandag 10 februari, van 9u30 tot 16u30
Voor wie?
>> Iedereen uit de circussector die geïnteresseerd is in sociaal circus.
>> Iedereen die actief is in sociaal-circusprojecten.
Inschrijven?
Deelname is gratis maar gelieve je aan te melden via dit formulier.
Meer info via [email protected]
Deze 3de trefdag wordt opnieuw georganiseerd in samenwerking met Brugge Plus en Woesh.
Brugge Plus, Woesh en Circuscentrum organiseerden de tweede trefdag sociaal circus (28/09/2018) met als thema ‘Presenteren van sociaal-artistiek (circus)werk?’ Na de sociaal-artistieke voorstelling ‘Cirque Happening’ was er een panelgesprek over do’s en don’ts bij het presenteren van sociaal-artistiek werk. Dominique Willaert (Victoria Deluxe) modereerde dit debat met Inge Lattré (Platform K), Hien Mortier (De Figuranten), Marth De Kinder (circusartieste), Steven Desanghere (expert sociaal circus) en Kasper Verhelst (CC De Spil/Tuin der Lusten). Na de lunch kon iedereen een inbreng leveren in verschillende rondetafelgesprekken. Tot slot gaf Demos vzw in hoofde van Bart Roger een analyse van de dag.
Via inspirerende getuigenissen uit het veld reflecteerden we in De Groenplaats (KAAP) in Brugge over een aantal specifieke thema’s/uitdagingen, telkens met drie kernvragen:
>> Welke gezamenlijke noden en knelpunten kunnen we scherp stellen?
>> Hoe kan het veld hierin beter samenwerken om zelf een en ander te realiseren?
>> Hoe kunnen de overheid, Circuscentrum en andere expertiseorganisaties helpen in de omkadering?
Doelpubliek: Beleidsmakers, organisatoren (bv. circusfestivals), circusateliers en hun lokale partners, praktijkwerkers op de vloer, expertiseorganisaties in het jeugdwerk of in de sociaal-artistieke sector. Plus natuurlijk iedereen die de sociale zijde van circus een warm hart toedraagt.
Surf snel naar www.circuscentrum.be/sociaalcircus.
Beeld: Circus Katoen (c) Tom Van Mele