Met ingang van 1 oktober 2019 wordt Noemi De Clercq de nieuwe directeur van Circuscentrum. Ze volgt Koen Allary op die na 10 jaar afscheid neemt van Circuscentrum en zich volledig concentreert op zijn rol als artistiek coördinator van PERPLX vzw.
Het in 2007 opgerichte Circuscentrum is uitgegroeid tot een sterkhouder in het circuslandschap, zowel nationaal als internationaal. Vanaf 1 januari 2021 wordt Circuscentrum binnen het vernieuwde Circusdecreet het sectoraal steunpunt. De eerste bouwstenen hiervoor zijn al gelegd, de komende maanden zal de transitie verder vorm krijgen. Circuscentrum wil alles in het werk blijven stellen om de circuskunsten en haar beoefenaars optimaal tot ontwikkeling te laten komen.
Voorzitter Sylvie Dhaene is opgetogen met de keuze van de nieuwe directeur: “Met Noemi De Clercq zal een gedreven, enthousiaste directeur het team van Circuscentrum vervoegen. Haar onbevangen blik als nieuwkomer in deze sector is een pluspunt. Zij kan rekenen op de ervaring en kennis van haar team. Samen zullen zij hard werken aan de uitbouw van Circuscentrum in zijn rol als steunpunt voor een jonge, maar snel groeiende en dynamische sector.” Ook afscheidnemend directeur Koen Allary kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “Ik geef graag de fakkel door aan een jongere opvolger. Zij zal een frisse kijk binnenbrengen, en dat houdt Circuscentrum in beweging. Grenzen verleggen en bakens verzetten is nodig om onze sector levendig te houden.”
Noemi De Clercq (°1976) werkt sinds 2014 als stafmedewerker bij het Vlaams Fonds voor de Letteren, waar ze o.a. een voortrekkersrol opnam bij het inclusiever maken van de letterensector. Ze heeft er ervaring opgedaan met het opzetten van conferenties, het lanceren van een inclusiecharter Elk Verhaal Telt en het opstarten van een Europees project en netwerk rond dit thema. Voordien werkte ze bij de Vlaamse Overheid waar ze op de afdeling sociaal-cultureel werk beleidsmatig in contact kwam met de circussector.
Noemi De Clercq: “Tijdens die periode heb ik de circussector leren kennen als een sector met veel potentieel. Er is sindsdien een hele weg afgelegd, circus in Vlaanderen leeft. De universele taal spreekt internationaal aan en de combinatie van verbeelding, discipline en metier leidt tot hoogstaande artistieke creatie én tot brede participatie. Als directeur wil ik me ten volle engageren om de transitie van Circuscentrum tot volwaardig sectoraal steunpunt aan te sturen. Het recent goedgekeurde decreet is een grote stap voorwaarts en vormt een uitgelezen kans om de circuskunsten een duurzame en erkende plek te geven binnen de cultuursector. Het uitbouwen van een dynamisch en performant steunpunt dat alle betrokkenen passend informeert, begeleidt, ondersteunt en verbindt, is hierbij van groot belang.”