Een jaarlijks extraatje van de Kerstman (lees: Circuscentrum) voor circusdocenten en -assistenten die zich willen bijscholen op zowel circustechnisch, -pedagogisch als creatief vlak. Dit jaar is Circolito (Mechelen) de gastheer.
Op het programma staan drie roterende workshops, je kan ze dus allemaal volgen:
– Trampoline (mini/maxi) + porté/banquine met Antonio Terrones en Josse De Broeck
– Préparation physique met Inne Verheyen
– Beweging- en danstechnieken met Alexander Vantournhout
De workshops lopen elke dag van 10u tot 17u30 in drie blokken met een doorschuifsysteem. De werkplekken zijn open voor individuele opwarming vanaf 9u30 (maar elke les start ook met opwarming). De workshops bouwen elke dag verder op, aan te raden is dus om de workshop vanaf lesdag 1 (27 december) mee te volgen.
Locatie & verblijf
Circolito – Den Hangar, Douaneplein 8, Mechelen.
Wie er een verblijf onder collega’s in Mechelen van wil maken: we hebben een groepsverblijf gereserveerd in de jeugdherberg Zandpoort. Dat is vlakbij het station en Circolito. Je kan natuurlijk ook zelf je overnachtingen regelen of telkens op en af naar huis gaan.
Voorwaarden
Je bent docent of assistent en je volgde liefst al een pedagogische opleiding: de BIC, circus-animatorcursus, FP, … Of je hebt toch minstens al enige leservaring opgedaan.
Prijs & inschrijven
– Deelnameprijs zonder overnachting: 90 euro
– Deelnameprijs met overnachting: 140 euro
Te storten op rek.nr. BE54 8939 4404 6097 van Vlaams Centrum voor Circuskunsten vzw.
Inschrijven & alle info: peter[at]circuscentrum.be.
Meer info over de workshops & lesgevers
– Antonio Terrones en Josse De Broeck, beiden gevestigde circusartiesten met roots in Mechelen, keren terug naar Circolito om er samen met jullie de gloednieuwe trampoline pits te checken en er hun pedagogische skills uit te wisselen. Mini- en maxitrampoline vormen een goede basis voor acro-porté (en banquine) waarin beiden massa’s uren training en methodieken kunnen delen. Antonio, CiB-er en ex-ESAC ken je van Acrobarouf, Cirque de Soleil en Compagnie XY en je vindt hem regelmatig ook als trainer bij ateliers als Circus Zonder Handen, Cirkus in Beweging etc. Ook Josse, Circolito-alumnus en afgestudeerd aan ACAPA in Tilburg, schoot met zijn acrokwartet Familiar Faces (met o.a. ook Hendrik Van Maele) succesvol uit de startblokken, je hebt hen vast al wel ergens op een van de circuspodia gezien.
– Ons lichaam is het instrument waarmee we aan de slag gaan, ja ja. Maar je herkent het allicht wel in je lesgroep… Jef verstuikt altijd zijn pols, Mieke heeft zwakke knieën die snel pijn doen en Kevin heeft het moeilijk met handstand omdat hij zijn schouders niet volledig kan uitstrekken. Kinesitherapie heeft tot doel om aan te leren hoe je op een gezonde(re) manier het lichaam kan trainen en wat je zelf kan doen om het lichaam te laten herstellen. Inne Verheyen combineert die belangrijke kennis met de circuspedagogie en geeft er elke maandag les over bij Ell Circo D’ell Fuego, nadat ze eerder ook al stage liep bij ESAC (Marc Walravens). De ‘holy five’ en andere aspecten van circus en lichaam kennen en inoefenen… eigenlijk een must voor elke circusdocent!
– Alexander Vantournhout moeten we je waarschijnlijk niet meer voorstellen. Net als in zijn artistieke loopbaan blijft hij ook als pedagoog een rechercheur in hart en ziel. Met bestaande methodieken en nieuwe inzichten ging hij o.a. ook aan de slag met onze jongeren in de ESAC-stage, en we zagen er ‘een nieuwe wereld’ voor hen open gaan. Hoog tijd voor een uitwisseling met jullie, de docenten die dagelijks met de jongeren op de vloer staan. Alweer een aanrader!
Foto: Kerststage (c) Jan Castermans