De opleiding tot Begeleider in Sociaal Circus (BIC-social) is een trainingstraject gericht op begeleiders van sociaal-circusprojecten, en wordt georganiseerd door Circuscentrum en Circomundo (NL). De groep bestaat uit maximaal 16 circusdocenten. De opleiding duurt in totaal 12 dagen en vindt plaats in Nederland en België. Meteen ook sterke netwerkkansen voor circusdocenten en hun betrokken ateliers.
De ‘BIC-social’ is gebaseerd op het ‘Circus Transformation’ programma, ontwikkeld door het Europese netwerk Caravan. Er zijn vier leergebieden: de ontwikkeling van jezelf als trainer Sociaal Circus, het werken met sociale contexten, het (aangepaste) lesgeven, circustechniek en -creativiteit. Na het volgen van de training heb je het volgende bereikt:
>> je hebt je identiteit als trainer Social Circus (sterker) ontwikkeld;
>> je kunt de context van een sociaal-circusproject analyseren en trainingsprojecten ontwikkelen;
>> je kunt circustechnieken en creativiteit inzetten voor de persoonlijke ontwikkeling en sociale inclusie van deelnemers;
>> je kunt een cursus opzetten: doelstellingen uitzetten en bijstellen, een pedagogische planning maken, voorbereiding op papier zetten en pedagogische situaties beheersen en aansturen… dit alles toegepast op het perspectief van de sociale context van de doelgroep.
Allerlei doelgroepen kunnen aan bod komen, maar bijzondere aandacht gaat naar ‘urban/community circus’ (kwetsbare wijkwerkingen) en ‘G-circus’ (mensen met fysieke/mentale beperkingen).
De BIC-social staat open voor circustrainers met:
>> minimaal 2 jaar ervaring als circuslesgever;
>> een basis in circustechnische vaardigheden (wordt nauwelijks aan gewerkt in de opleiding);
>> sterke motivatie om zich verder te ontwikkelen in het begeleiden van circus met kinderen, jongeren en volwassenen in achterstandsituaties;
>> kennis van het Nederlands en Engels (de voertaal is Nederlands, het lesmateriaal is voor een belangrijk deel in het Engels);
>> je wordt geacht de hele cyclus te volgen (minstens 90% van het totaal aantal lesuren aanwezig).
>> BLOK 1: donderdag 10 tot zondag 13 januari 2019 – in Amersfoort (NL) bij Circus Amersfoort
>> BLOK 2: donderdag 21 tot zondag 24 februari 2019 – in Brussel bij Circus Zonder Handen
>> BLOK 3: donderdag 25 tot zondag 28 april 2019 – in Rotterdam (NL) bij Circus Rotjeknor
>> 12 cursusdagen (met een totaal van minstens 24 dagdelen)
>> Een eigen sociaal-circusproject vanuit jouw praktijk ontwikkelen (min. 4 aaneengesloten lessen)
>> Enkele kleinere huiswerkopdrachten
>> Coaching en intervisietijd
>> Eindproduct: een gezamenlijk project uitvoeren met de groep (o.v. in een asielzoekerscentrum)
>> Inschrijfgeld: 450 euro (inbegrepen: lessen, overnachtingen, ontbijt en lunch). Avondeten en reiskosten zijn hierbij niet inbegrepen. Voor de Vlaamse deelnemers wordt een beurs vanuit het Vlaamse Circusdecreet voorzien om een deel van het inschrijfgeld terug te betalen. Ook carpooling van België naar Nederland wordt geregeld.
>> Inschrijven: stuur je motivatie en cv vóór 21 september 2018 door naar Peter Smets via peter@circuscentrum.be. Voor praktische en inhoudelijke vragen kan je ook bij hem terecht.